星期六, 1月 27, 2007

Kissing Hank's Ass



中文譯本
今天早上,有人毃門,我開門後見到一對衣著光鮮的男女。
那位男子首先說話:Hi! 我係約翰,呢位係瑪莉。
瑪莉:Hi! 我地尼係想邀請你同我地一齊Kiss阿漢既屁股。
我話:乜話?你講乜鬼啊? 阿漢係乜水? 我又點解要Kiss佢既屁股啊?
約翰:如果你Kiss佢既屁股,佢就會俾一百萬你,但如果你唔咁做,佢就會丙獲金既你。
我話:乜話?
約翰:阿漢係一個億萬富翁兼慈善家,你依家住緊呢一個小鎮就係佢建設同擁有架啦。佢乜野都有能力做到,而佢依家想做既野就係送一百萬俾你,但係事前你必須要Kiss佢既屁股先。
我話:聽尼都唔make sense既,點解......
瑪莉:你係咩人可以質疑阿漢呢? 乜你唔想要一百萬咩? 乜Kiss一下阿漢既屁股唔值一百萬咩?
我話:都好既,如果係合法既話,但係......
約翰:咁就跟住我地尼去Kiss阿漢既屁股啦。
我話:你地係咪成日都Kiss阿漢既屁股架?
瑪莉:係啊,成日都會啊......
我話:咁佢俾左一百萬俾你未?
約翰:啊...... 仲未啊。因為你要離開左呢個鎮,你先至會收到呢筆錢架。
我話:咁點解你唔離開呢個鎮?
瑪莉:阿漢未叫你離開前,你係唔可以離開架,否則佢會唔俾個筆錢你,而且仲會丙你丙到嘔電架!
我話:你知唔知道有人Kiss過阿漢既屁股又離開左本鎮,而又得到個筆錢既呢?
約翰:我阿媽Kiss左阿漢既屁股已經有好幾年,佢係舊年離開左本鎮,我好肯定佢已經得到左個筆錢。
我話:之後你仲有冇見過佢?
約翰:當然冇! 阿漢唔比架。
我話:既然你從來未同一個得到筆錢既人傾過,咁,有乜野令到你咁肯定佢將來會俾一百萬你?
瑪莉:Well,佢0係你離開前就已經一直俾一D錢你架啦,你或者會升職,加薪,或者會玩Lotto時會贏錢,又或者你會0係街上執到二十蚊。
我話:呢D野又同阿漢有乜關係喎?
約翰:有架。
我話:對唔住,越聽就越似係一個騙局。
約翰:但係我地講緊係一百萬喎! 仲有記住,如果你唔去Kiss阿漢0既屁股,佢會丙獲金俾你慢慢嘆喎!
我話:或者我可以見見阿漢,等我可以問個清楚......
瑪莉:冇人可以見阿漢,冇人可以同佢講野0既。
我話:咁你地點Kiss佢0既屁股?
約翰:有時我地一邊幻想住佢個屁股,一邊飛吻;有時就去Kiss阿嘉0既屁股,佢會作為中介人,傳俾阿漢。
我話:邊個係阿嘉?
瑪莉:我地0既朋友尼架,係佢教我地關於Kiss阿漢屁股0既事架!
我話:咁你就相信佢0既話,有一個叫阿漢0既人,同如果你去Kiss佢0既屁股0既話,佢就會獎賞你?
約翰:Oh no! 阿嘉有一封阿漢幾年前俾佢0既信,可以解釋一切。我有一份copy,你自己睇睇。

在卡爾的桌上...
(1) 吻阿漢的屁股,他就會在你離開本鎮時,給你一百萬。
(2) 有節制地飲酒。
(3) 丙那些和你不同的人。
(4) 適當飲食。
(5) 這封信是由阿漢所口授。
(6) 月亮是由芝士所造成。
(7) 所有阿漢所說的話都是真的。
(8)如廁後洗手。
(9) 不要飲酒。
(10)將小燻腸放在蛋榚上一起食,不要伴入佐料。
(11)吻阿漢的屁股,否則他會丙你丙到嘔電。
我話:D字睇尼係寫0係阿嘉0既信紙上0既?
瑪莉:阿漢個時冇紙嘛。
我話:我有個直覺,呢D字係阿嘉寫0既。
約翰:當然!不過係由阿漢親自口授0既。
我話:乜你唔係講過,冇人可以見到阿漢0既咩?
瑪莉:依家尼講,冇錯係,但係0係好多年前,佢係會見人0既。
我話:你講過阿漢係一個慈善家,佢究竟係乜鬼慈善家,竟會主張丙一D同佢唔同0既人0既?
瑪莉:呢個係阿漢0既想法,而阿漢永遠都係0岩0既。
我話:點解你會咁認為?
瑪莉:因為信中第七項話 <所有阿漢所說的話都是真的。>
我話:但係或者所有野都係阿嘉所作出尼0既呢!
約翰:冇可能! 第五項話 <這封信是由阿漢所口授。> 另外,第二項話 <有節制地飲酒。>,第四項話<適當飲食。>,同埋第八項話<如廁後洗手。>,所有人都知呢D全部都係正確,所以其他個幾項都一定係同樣正確0既。
我話:但係第九項話 <不要飲酒。>,好明顯同第二項有矛盾喎;另外, 第六項話 <月亮是由芝士所造成>好明顯就係錯架啦。
約翰:第九項同第二項根本就無矛盾,第九項係用尼靖清第二項。至於第六項,你又未去過月球,你點可以咁肯定?
我話:科學家已斷定月球係由岩石......
瑪莉:但係佢地唔知道個D石頭可能係0黎自地球又或者係外太空呢,所以月球都係由芝士組成。
我話:我唔係專家,但月球係地球一部份已有定論。更何妨,唔知道D石頭0黎自邊度並唔係等於月球就係由芝士所組成。
約翰:Aha! 你0岩0岩承認科學家係會犯錯0既,但係我地知道阿漢係永遠都是對的!
我話:0下? 佢永遠都係對0既?
瑪莉:當然! 第五項係咁樣講。
我話:你即係話阿漢永遠是對的,因為封信係咁講; 而封信係對0既,因為封信係由阿漢口授0既;而我地知道封信係由阿漢所口授0既,因為封信係咁講0既。呢一D係循環論證喎,同 <阿漢是對的,因為佢話佢係對的。>無分別個喎。
約翰:啊! 你終於明白啦。
我話:第十項小煄腸又乜解呢?
瑪莉:(面紅起來)
約翰:煄腸放在蛋榚上,唔落佐料,呢個係阿漢0既方法,其他0既都係錯0既。
我話:如果我冇蛋榚呢?
約翰:冇蛋榚,冇腸食,煄腸唔伴住蛋榚食係錯0既。
我話:冇調味料? 冇芥醬?
瑪莉:(非常之苦惱的樣子)
約翰:(大喝地) 你唔需要咁樣講野! 任何佐料都係錯0既!
我話:咁... 切碎0既煄腸加入菜絲咪唔食得?
瑪莉:(用手指塞住耳朵) 我唔會聽呢D野0既! lalalalala...
約翰:你真係嘔心! 只有邪惡0既人先會食埋D咁0既野!
我話:好食喎,我成日都食架。
瑪莉:(昏倒)
約翰:(扶著瑪莉) 如果我早知你係果D人,我就唔會0係度0徒時間。當阿漢丙你0既時候,我一定會0係度睇,一邊數錢一邊笑。我會為你去Kiss阿漢0既屁股0既,你呢個食切煄腸無蛋糕碎菜0既邪魔!
約翰拖著瑪莉上車, 然後火速開走。


如有冒犯,多多保重~~

沒有留言:

發佈留言