星期一, 1月 22, 2007

暗暗偷笑

轉自-沉睡森林@Y!Blog
URL: http://hk.myblog.yahoo.com/sleeping-forest

和小朋友對話 之 誰是中國人

小朋友:「熊貓叔叔,你成日係你個BLOG裡面,唱衰D中國人,你係咪好憎中國人呀?你唔好唔記得,你都係中國人呀!」

熊貓:「小朋友,我係中國人,我又點會憎中國人呢?我唱o既,係大陸人.」

小朋友:「老師話,大陸人,香港人,台灣人,都係中國人.所以,你係度唱緊中國人.」

熊貓:「大陸人其實唔係中國人,中國人有禮義廉恥,佢地有冇?中國人識琴棋書畫,佢地淨係識叫雞飲酒.中國人富有豐富的藝術感,大陸人連個樣都生得咁核突.佢地點會係中國人呢?」

小朋友:「雖然我隔離個大陸新移民同學都有齊你講緊o既特點,但係佢地始終都係係中國出世,係中國血統.」

熊貓:「係咪中國血統其實唔係最重要.如果要講血統的話,美國人係英國人o既後裔,唔通佢地係英國人?再講落去,我地都係猩猩o既後裔,唔通你係猩猩?」

小朋友:「都有D道理.咁,你又唔計血統,又唔計邊度出世,咁你計乜?」

熊貓:「首先,作為一個國家o既人,你要有果個國家o既人o既特色.譬如,作為中國人,你要學好你o既中文,要擁有中國特有o既人文精神,而且最少要學會一門中國藝術,還要身體強健,還要愛中國.仲有,最重要,你自己都要覺得自己是中國人.」

小朋友:「咁如果我學校個鬼佬老師有齊以上特點,佢係咪中國人?」

熊貓:「係,係咪鬼佬唔重要.」

小朋友:「依家我見好多大陸人係網上面講D好核突o既粗口,又話要姦D日本妹,又話要攪東京大屠殺.佢地好殘暴,我好驚呀!」

熊貓:「唔洗驚,佢地冇錢攞日本簽證,日本係點都未知,只係純粹o既思想自瀆.呀,係喇,你點知佢地係大陸人?」

小朋友:「因為佢地好似我隔離位個同學仔咁,成日寫錯字,”漢奸”寫為”漢姦”,”操人阿媽”就寫為”草人阿媽”.」(傻笑)

熊貓:「你好叻,咁細個就有咁o既觀察力.冇錯,佢地一日唔寫錯字係會死o既.中文寫得咁差,更加冇可能係中國人.」

小朋友:「咁,佢地唔係中國人點解會住係中國o既?」

熊貓:「依家o既中國根本就唔係中國,中國係好耐以前已經滅亡左.我地係好好彩流亡係外地o既中國人,亦都係香港人.大陸人偷左我地個國家來住.」

小朋友:「吓!唔係掛?大陸人偷左中國?咁大膽?你有乜證明?」

熊貓:「有證有據,你有冇見過有人會對自己o既國家咁衰架?將D污染物倒入黃河長江,將D名山大川攪到鬼五馬六?拿坑渠D屎做油比自己人食?所以佢地唔係中國人.或者,可能要check下係咪真係人類.」

小朋友:(牙關打震)「...咁又真係恐怖左D...佢地可能真係唔係中國人,老師話中國人好叻架...咁耐以黎都發明過四樣野,就係指南針,造紙,印刷果D架...」

熊貓:「小朋友,你番學都要小心D奴化教育,佢地唱”國歌”,你做下樣就算喇,果首唔係我地中國國歌.」

小朋友:「好喇,佢地唔係中國人,咁點解佢地會話自己係中國人?」

熊貓:「好簡單姐!佢地咁鍾意做假,又鍾意冒牌,所以佢地咪係冒牌中國人囉!」

by大熊貓@沉睡森林

2 則留言:

  1. 好搞笑呀!!!!!

    不過你個另外一個blog留唔到言, 係咪要做memeber至得

    回覆刪除
  2. hi miss yu,
    can't leave any comment?
    apply for a google account then~

    回覆刪除